Runläggning Yggdrasil
Det finns många sätt att läsa i runor. Runläggningar går ut på att dra och placera runor enligt ett förbestämt mönster, ungefär som med Tarotkort eller andra orakelkort.
I princip kan du använda samma läggningar med runor som du gör med Tarot. Möjligheterna är oändliga och väldigt anpassningsbara för situationen. Många gillar till exempel att blanda kort med runor. Till exempel kan du ställa frågorna: Vad säger korten? (Dra ett kort) Vad säger runorna? (Dra en runa) Vad säger mitt större jag, min intuition? (Ta en bit papper och skriv i ett flöde utan att tänka och styra - eller uttala högt de ord som kommer till dig och spela in).
En läggning jag har använt mig mycket av är den som ofta kallas för Yggdrasil, världsträdet. Du drar nio runor, en för varje ”värld” i den fornnordiska kosmologin. Varje värld står för en särskild aspekt av din fråga/situation. Det går också att kasta runorna på en duk som delas in i nio områden, antingen ritat/broderat på tyget eller osynligt för runmagikerns inre öga. Huvudsaken är att du bestämt i förväg vad som är var och kommunicerat det med runorna.
Jag brukar lägga runorna på två olika sätt, beroende på situation. Den ena modellen ger mer fokus på att dela in världarna i tre grupper: Midgård, Utgård och Asgård. Alltså det som är innanför, utanför, ovanför och under - en tredimensionell modell, som ser ut såhär:
Yggdrasil version 1
Den röda gruppen är Midgård, den gröna är Asgård och den gula Utgård. Man kan tänka sig att Asaheim (Asgård) ligger högst upp i en vertikal pelare med Helheim längst ner. I Mitten har vi Ljusalfheim, Mannheim (Midgård) och Svartalfheim. Sedan ligger Nifelheim (norr), Jotunheim (öster), Muspelheim (söder) och Vanaheim (väster) på samma nivå i ett horisontellt plan.
Den andra modellen ger mer fokus på det cirkulära, på årshjulet eller medicinhjulet:
Yggdrasil version 2
Den här modellen utgår från de åtta riktningarna och årets åtta högtider. Den går även fint att ha som läggningsmall när du vill dra runor för ett helt kommande år på vintersolståndet. Motsatsparen balanserar varandra. I mitten placerar vi Midgård. I norr har vi Nifelheim och i söder Muspelheim. I väster Vanaheim och öster Jotunheim. I nordöst ligger Hel och sydväst Asgård. I nordväst har vi Svartalfheim och i sydöst ligger Ljusalfheim. Den undre delen av cirkeln är den ljusa, delen, sommaren. Den övre halvan är de mörkare världarna och vinterhalvåret.
Yggdrasil version 3
Här är ytterligare ett sätt att placera ut världarna på en kastduk. Bilden kommer från Edred Thorssons bok The Runecaster's Handbook. När jag använder det här mönstret byter jag plats på Asgård och Helheim, samt Ljusalfheim och Svartalfheim. Då liknar ordningen mer den i version 2.
Inom modern runmagi brukar varje värld även tilldelas en runa. Metoderna skiljer sig beroende på vilken ”skola” man följer. Ett vanligt sätt är att titta på elementen och/eller runornas namnbetydelser och se logiska samband mellan en värld och en runa. Man kan kalla dem för elementrunor, det är de jag har använt på fotona ovanför.
Ett annat sätt är att se till hela runraden och använda runornas form för att koppla dem till världarna. Jag kallar dem för formrunor. Den senare metoden fungerar i korthet såhär:
Det finns vissa runor som har den visuella egenskapen att deras form inte ändras när de vänds upp och ner, alltså när de vrids 180 grader. De har därmed bara en betydelse och kan inte tolkas olika beroende på hur de landar i en runläggning. Dessa runor är nio till antalet, vilket kanske inte är en slump. Därför anser vissa runmagiker att de bör kopplas till de nio världarna. Runorna är: Gēbo ᚷ, Hagalaz ᚺ, Naudiz ᚾ, Isa ᛁ, Jera ᛃ, Eihwaz ᛇ, Sowilo ᛋ, Ingwaz ᛜ och Dagaz ᛞ.
Här är världarna och deras betydelser:
Muspelheim
Elementruna: Kenaz ᚲ
Formruna: Sowilo ᛋ
Ordet muspilli betyder världseld. I Muspelheim bor den ursprungliga elden, kraften som var med och skapade världen och som kommer att inleda Ragnarök, undergången.
I en runläggning står Muspelheim för:
den aktiva, expanderande kraften som ger rörelse uppåt och utåt
det som vitaliserar
det som bränner ut
aktiva influenser utifrån
Asgård
Elementruna: Ansuz ᚨ
Formruna: Gēbo ᚷ
Gudarnas värld där både Aser och Vaner bor. Universums mittpunkt. Aserna står för struktur eftersom de skapar och upprätthåller ordningen i kosmos. Till Asgård hör önd - anden, andningen, den vitala kraften, elementet luft och medvetandet.
I en runläggning kan Asgård stå för:
inflytande från högre plan
positiva/aktiva influenser från tidigare inkarnationer, ørlög
framtida målbilder och ideal
expanderande förebilder
Vanaheim
Elementruna: Laguz ᛚ
Formruna: Ingwaz ᛜ
Vanerna räknas ibland till en äldre och på många sätt kraftfullare sorts gudomar. Njord, Frej och Freja är vaner, vars egenskaper kopplar Vanaheim till elementet vatten, fertilitet, sexualitet och magi - till sejd. Diserna och även Fylgjorna, våra skyddsandar som följer oss genom livet är förknippade med Vanaheim. Energin är en balanserad jämvikt ur vilken något nytt kan födas. I en runläggninga kan Vanaheim stå för:
det som främjar växtkraft och tillväxt, naturens cykler
relationer (särskilt fysiska, erotiska)
omgivningar
balanserande energier
förhållanden och följeslagare, särskilt huvudpersonens Fylgja eller ett kraftdjur
det som manifesteras i framtiden i form av det frö som planteras nu
kontinuitet som främjar välmående
Ljusalfheim (eller Alfheim)
Elementruna: Sowilo ᛋ
Formruna: Dagaz ᛞ
Ljusalferna är släkt med Vanerna. Frej sägs bo i Alfheim. Ljusalfheim är precis som Vanaheim förbundet med sexualitet och fertilitet, men också till intellekt och klarsynthet - upplysning. Hit hör hugr - tanken. I en runläggning kan Ljusalfheim stå för:
mentalt inflytande
tänkande och intellekt
huvudpersonens intellektuella syn på en situation
frågor som rör familj och icke sexuella relationer
meddelanden från Huginn (riktningar och planer)
hjälpande krafter, särskilt när det gäller att realisera aspekter från Asgård
Midgård
Elementruna: Mannaz ᛗ
Formruna: Jera ᛃ
Människornas värld, den materiella världen vi kan ta på, det som manifesteras - elementet jord. Midgård representerar den fysiska kroppen som kallas lik, den som skapades av trä.
I en runläggning kan Midgård representera :
situationen, frågan, intentionen eller huvudpersonen som läggningen gäller
inflytande från ego
självförverkligande
resultat
Svartalfheim
Elementruna: Berkana ᛒ
Formruna: Eihwaz ᛇ
Svartalferna kommer från underjorden. De liknar dvärgarna på flera sätt, till exempel är de lika bra på hantverk/smide och de tillverkar skatter. Precis som ljusalferna är de naturandar, rådare som bor under stenar, trädrötter och i berg. De representerar den formande kraften, den som ger struktur och gestalt - det som kallas hamr.
I en runläggning står svartalfheim för:
den pådrivande kraften
instinkt
motiv
pengar
känslor
budskap från Muninn (saker du behöver reflektera över)
masker och roller som huvudpersonen innehar
stigar som leder till att förverkliga aspekter från Helheim
Jotunheim
Elementruna: Thurisaz ᚦ
Formruna: Naudiz ᚾ
Jättarna är urgamla väsen. De står för kaotiska skaparkrafter men också för visdom och minne. Jotunheims energi är rörelse som skapar upplösning, sönderdelning, motstånd och polaritet. Mímirs brunn ligger i Jotunheim, en plats där minnet av allting från alla tider ryms. Nornorna är jättinnor. I en runläggning står Jotunheim för:
skeendens bakgrund
minnen
ursprung, historia, kontext
aspekter som polariserar, delar upp, upplöser
saker utom kontroll, otämjbara krafter
förvirrande, fördunklande omständigheter
Helheim
Elementruna: Ehwaz ᛖ
Formruna: Hagalaz ᚺ
Gudinnan Hel styr över de dödas rike i underjorden. Hel betyder ungefär den dolda, den beslöjade. Döden i det här sammanhanget behöver inte stå för något negativt utan snarare helt neutralt för transformation - jorden ger liv genom att bryta ner. Förändring ör det enda konstanta. Hel har en ljus och en mörk sida. Vägen till Helheim är en initiering till en plats där mysterier döljer sig och hemlig magisk kunskap finns att hämta. Hel kan förknippas med den del av själen som kan ge sig ut på resor - vard.
I en runläggning står Helheim för:
drömmar
det fördolda, roten till situationen
dolda begär
det undermedvetna
automatiska beteenden
negativa/passiva influenser från tidigare inkarnationer, ørlög
Nifelheim
Elementruna: Isa ᛁ
Formruna: Isa ᛁ
Dimmornas värld där den ursprungliga isen blir till. Muspelheim och eldens motpol. Nifelheim ligger djupt ner under Helheim och kallas ibland Niflhel. Dess energi är kopplad till antimateria och svarta hål. Sammandragning och magnetisk kraft. Här bor draken Nidhögg vid brunnen Vergelmer, från vilken elva floder rinner. Ur dessa kom det första livet i begynnelsen. I en runläggning står Nifelheim för:
den passiva, stagnerande kraften som saktar ner skeenden och ger rörelse nedåt och inåt
aspekter som skapar motstånd
passiva influenser utifrån
det som skänker djup vila och extremt fokus
Tolkningar
Om vi kastar runorna på en duk där de nio världarna finns markerade uppstår rätt så komplexa mönster och möjligheter för djupa tolkningar. Det är en spännande resa men om du är nybörjare skulle jag nog rekommendera att börja med att helt enkelt dra nio runor i tur och ordning, en för varje position i läggningen Yggdrasil och bara tillåta en tolkningsnivå för varje runa, alltså inte läsa dem uppochner. Då får du en känsla för vilka lager av insikt som kan öppna sig med hjälp av Yggdrasil.
Vill du ha hjälp att tolka en runläggning du själv lagt eller kastat är du välkommen att boka in en stund för vägledning 1:1. Det går också bra att kika på min bokningssida för runläggningar om det finns tider lediga. Vi hjälps i så fall åt att formulera din intention eller fråga till runorna. Jag genomför sedan en individuellt anpassad ceremoniell runläggning på distans. Efteråt får du en sammanfattning med foton och en skriftlig tolkning, samt förslag på aktiviteter om du vill.