Gör ett långdagsris

Här kommer en ny (det vill säga troligtvis svingammal) hednisk tradition: långdagsris! Jag kände att jag ville ha ett fastlagsris eller påskris utan kristna förtecken och började gräva lite i etymologin. Den kristna påskhögtiden föregås av fyrtio dagars fasta, som i England heter Lent. På tyska finns ordet Lenz. Båda orden betyder “vår” och kommer från det proto-västgermanska ordet *langatīn, som betyder ungefär “lång dag” (*tīnaz är ett urgermanskt ord för “dag”). Därför kallar jag det långdagsris.

På flera håll i Europa firar man starten på våren med att skära grenar från lövträd (gärna blommande) och ta in dem inomhus för att låta dem slå ut. I Tyskland plockar man under vintern in grenar från äppelträd och tar tydor för det kommande året, baserat på hur knopparna blommar. Där finns också traditionen Ostereierbaum (“påskäggsträd”), som går ut på att dekorera hela träd och ibland grenar inomhus med målade ägg. I Sverige fanns förr det som kallades för fastlagsriset, som man tog in till Askonsdagen. Eftersom grenarna sällan hann slå ut i tid fick man istället pryda dem med färgat tyg, papper och fjädrar. Fastlagsriset är ursprunget till vårt moderna påskris med färgglada fjädrar.

Den här övningen går helt enkelt ut på att fira våren och ta ut den lite i förskott genom att plocka in och dekorera grenar från de träd du har tillgängliga och som är viktiga för dig. Jag kallar det långdagsris, eftersom jag vill fira traditionen frikopplat från både den kristna fastan och påsken. Jag baserar namnet på det urgermanska ordet *langatīn, som gett upphov till ord som lent och Lenz, som betyder “vår”. 

Övningen nedanför kommer från min kurs Runornas årshjul, som från och med dagens nymåne jobbar med bland andra guden Frö och runan Ingwaz:

Övning:

  • Be ett träd eller en buske om lov att skära av några kvistar. Lämna en offergåva som tack. Kanske får du ta en kvist från tre eller nio olika träd - gärna fruktbärande som t.ex. hassel, apel, bok, ek, rönn, osv.

  • Ställ grenarna i en stor vas fylld med vatten och placera den på ett ljust ställe i ditt hem. Det är viktigt att ta hand om riset och se till att det lever och slår ut. Riset är som ett litet altare i sig.

  • Dekorera grenarna med magiska, vackra ting - allting du tycker symboliserar fertilitet och vårens intåg. Det får gärna vara saker du hittat i naturen. Det kan vara färgglada tygbitar, flätade snören, tovade figurer, fjädrar, stenar, urblåsta ägg, vackert målade pinnar. Du kan göra figurer i bivax eller lera föreställande fallosar/vulvor, guden Frö, Njord/Njärd, en liten vagn eller små grodor och ägg.

Emilia Blom

I'm a ux designer gone folk herbalist, nature connection facilitator and healer. I work with land based medicine, nordic animism, shamanic healing and rune magic.

Nästa
Nästa

Tolvnätter, Rauhnächte och Fru Huldas natt